HYPERIC HLADNO CEĐENA ULJA

  • Susamovo ulje 250 ml
  • Bundevino ulje 250 ml
  • Laneno ulje 250ml
  • Kokosovo ulje 150g i 250g
  • Ulje crnog kumina 30 ml

 

Hyperic susamovo ulje

Susamovo ulje

Susamovo hladno ceđeno ulje Hyperic najčešće se koristi za jelo, pravljenje preliva i soseva, dodaje se hrani radi poboljšavanja ukusa, ali se koristi i za spoljnu upotrebu.

Naše susamovo hladno ceđeno ulje blagog je ukusa i svetle boje, jer je ceđeno od sirovog susama.

Ovo ulje puno je antioksidanata, sadrži vitamin E i fitosterole, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, što može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti. Ima uravnotežen odnos omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kiselina, te se smatra da može pomoći u smanjenju LDL holesterola i triglicerida, koji igraju ulogu u zaštiti vašeg srca.

Mnoge kulture su koristile susamovo ulje u tradicionalnoj medicini kao protivupalno sredstvo i za lečenje bolova u zglobovima, zubobolja, posekotina, ogrebotina i predmenstrualnih grčeva na pr.

Susamovo ulje može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, ojačati vašu kosu i dati joj sjaj, a tirozin koji se nalazi u njemu pojačava serotonin, što može pomoći u borbi protiv osećaja stresa i depresije.

NAPOMENA: Ovo ulje je hladno ceđeno od sirovog semena, bez ikakvih dodataka i nefiltrirano, zbog čega je moguća pojava taloga.

 

Bundevino ulje

Bundevino hladno ceđeno ulje, predivnog orašastog ukusa, ima svoju kako kulinarsku, tako i kozmetičku upotrebu.

Ovo ulje dobar je izvor kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, fosfora, kao i polinezasićenih i mononezasićenih masti, zbog čega se smatra da može poboljšati nivo holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Bundevino hladno ceđeno ulje je bogat izvor vitamina i minerala, zbog čega naročito može pomoći u poboljšanju zdravlja prostate, lečenju urinarnih poremećaja, podsticanju rasta kose, a smanjenjem holesterola i visokog krvnog pritiska poboljšati zdravlje srca.

Naš predlog je da napravite jednostavnu, toplu salatu za večeru, od toplog kuvanog belog krompira i rendanog svežeg kupusa, začinjenu solju i biberom i bogato prelivenom bundevinim hladno ceđenim uljem. Uživajte!

NAPOMENA: Ovo ulje je hladno ceđeno od sirovog zrna, bez ikakvih dodataka i nefiltrirano, zbog čega je moguća pojava taloga.

 

Hyperic bundevino ulje
Hyperic laneno ulje

Laneno ulje

Laneno hladno ceđeno ulje koristi se u ishrani, ali i kao lek. Njegove zdravstvene koristi mnogo su veće od ostalih biljnih ulja

Sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA), jednu od esencijalnih omega-3 masnih kiselina, važnu u prevenciji bolesti srca, koja čini arterije elastičnijim i smanjuje krvni pritisak, ima važnu ulogu u prevenciji starenja mozga, može smanjiti nivo holesterola, kao i upale, zbog čega se smatra da je laneno ulje korisno za reumatoidni artritis i druge inflamatorne bolesti. Kažu da je jedna kašika lanenog ulja dovoljna kako biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za alfa-linolenskom kiselinom.

Ovo ulje olakšava zatvor, ali treba biti oprezan u dužini njegovog konzumiranja.

Konzumiranjem lanenog hladno ceđenog ulja možete poboljšati izgled vaša kože, tako što će ona postati glađa, hidriranija i manje osetljiva. Fenoli, flavonoidi i lignini, prisutni u ulju, poboljšavaju stanje folikula dlake, a zbog svog antioksidativnog svojstva štite i pospešuju zdrav rast ćelija na koži glave.

Neke studije pokazuju da konzumiranje ovog ulja utiče na smanjenje svraba, suvoće i zamora očiju, kao i da je pokazalo pozitivne rezultate u sagorevanju masti i pospešivanju mršavljenja.

 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedno od ulja o kojima zadnjih godina možete pročitati dosta novinskih članaka, koji pišu o njegovim dobrobitima za zdravlje i lepotu kose i kože, a i neizostavan je sastojak brojnih recepata za pravljenje smutija, ukusnih kafa, mlečnih napitaka, kolača, preliva.

Kokosovo ulje sadrži mnogo hranljivih sastojaka koji mogu doprineti zdravlju. Sadrži masne kiseline koje mogu pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija, metabolizma i zdravlja kose i kože.

Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju može ubiti štetne patogene, poput bakterija, virusa i gljivica.

Hidrira kožu i može biti efikasno u borbi protiv suvoće, a kosu štiti od oštećenja i daje joj lepši i zdraviji izgled

Na temperaturi nižoj od 24 stepena celzijusa kokosovo ulje je u obliku masti.

Pakovanja su od 150 I 250 g

 

Hladno ceđeno nerafinisano ulje crnog kumina (Nigella Sativa)

Crni kumin je u narodnoj medicini različitih naroda poznat hiljadama godina kao začin koji ,, Leči sve osim smrti‚‚.

Njegova aroma podseća na muskatni orah ili komorač.

Crni kumin ili kako ga često zovu ,, seme blagoslova,, u  tradicionalnoj medicini se i danas koristi kao ,,eliksir mladosti,,  najčešće  u obliku hladno ceđenog ulja. Naročito je hvaljeno kada se koristi par nedelja  pre početka cvetanja vegetacije.

Odlično je i kada se pomeša sa medom.

Preterana upotreba može izazvati laksativni efekat i povraćanje. Zato se ne preporučuje više od 3 x 25 kapi dnevno. Nakon 6 meseci upotrebe se preporučuje  pauza od najmanje 2 meseca.  Ne preporučuje se trudnicama, maloj deci i ženama koje doje.